SECRETUL FRUMUSETII-COSMETICE NATURALE





Ingrijirea cu produse naturale

Tendinta de a reveni la "natural" si a ne indeparta de "chimic" a luat amploare si in Romania. In ultimul deceniu, intoarcerea la natura este o tendinta tot mai accentuata, care a cuprins sectoare diverse ale vietii cotidiene ale indivizilor. Oamenii incep sa realizeze ca frumusetea nu este o chestiune de machiaj sau coafura, cit una de sanatate. Un corp sanatos va radia frumusete intotdeauna. O piele sanatoasa va fi pusa in valoare de machiaj, pe cind una terna, obosita, cu greu va mai putea fi mascata, in timp.   Oamenii de pretutindeni doresc ca pe etichetele produselor pe care le cumpara sa figureze cit mai multe ingrediente naturale, pe care sa le cunoasca, sa le fie familiare, in locul unei insiruiri de cuvinte necunoscute, despre care nu stiu cum au fost obtinute. Pentru cei mai multi pretul a trecut pe planul secundar, in alegerea unui produs. Ei prefera sa cheltuiasca mai mult, dar sa primeasca in schimb un produs care sa nu le afecteze santatea, in cazul folosirii pe termen lung.Sapunurile create de piata romaneasca sunt mult mai ieftine decat cele importate. In aceasta perspectiva, consider că există doi factori care influenţeaza, în mod esenţial, evoluţia pieţei locale de cosmetice , incepand cu 2010: pe de o parte, in Romania, procesul de omogenizare a obiceiurilor de consum se „impamanteneste”, românii devin mult mai exigenţi, dar si mai consecventi; pe de alta parte,  piaţa devine  mult mai selectivă, agreând doar produsele care îndeplinesc cu adevărat standardele de calitate impuse de legislaţia europeana.
      Sapunul este unul din produsele importante in demersul catre natural, deoarece este folosit zilnic, pe o mare suprafata a corpului. Alegem sapunul natural pentru ca acesta este fabricat din ingrediente naturale care contin vitamine, minerale, aminoacizi si enzime, avand un efect pur de hranire al pielii. Ele rasfata epiderma, hidratand-o natural, luptand impotriva deshidratarii si a semnelor de imbatranire. Este perfect pentru pielea sensibila, alergica, acneica, neatacand-o cu compusi sintetici, calmand si regenerand.
Sapunul sintetic sau cosmetic este de fapt un detergent, mult prea aspru pentru piele, care indeparteaza inclusiv stratul protector de grasime al pielii, de unde rezulta si senzatia de uscat sau iritat.Spre deosebire de alti producatori industriali noi nu folosim substante pe baza de SLS si parabeni a caror influenta asupra oraganismului si mediului este nociva.
  SLS se gaseste in majoritatea sampoanelor, gelurilor de dus, spumantelor de baie si sapunurilor. Cauzeaza iritatii ale ochilor, pielii, caderea parului si alte reactii alergice, pot chiar provoca eczema. Sunt adesea deghizate in substante pseudo-naturale, prin explicatia “ca provin din nuca de cocos”. Interactioneaza cu alte substante (pot fi contaminate cu mari cantitati de toxine in procesul de fabricatie) formeaza nitrati, care sunt recunoscuti drept substante cancerigene, pot provoca acnee. Unii cercetatori sustin ca SLS ramane in organism chiar si cinci zile.                                                                           
De cele mai multe ori este dur si iritant pentru piele si ochi si poate sta la baza a numeroase maladii.                                                                                                                                                        
Parabenii sunt compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile cosmetice. Sunt petrochimicale, estrogenici, cancerigeni, alergeni, toxici, pot produce probleme de fertilitate si sa afecteze dezvoltarea fatului si a copiilor mici. Sunt folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi termenul de valabilitate al produsului. Studiile au aratat ca acesti parabeni se gasesc in tesuturile mamare ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar. Asadar, absortia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.

Consumatorii nu se asteapta ca produsele organice de ingrijire personala sa contina conservanti. Si totusi, deseori contin, deoarece produsele organice inglobeaza ingrediente perisabile. De multe ori se foloseste un paraben ca agent antibacterian. Din familia parabenilor fac parte etil-, metil-, butil- si propil-parabenii. Utilizarea parabenilor este foarte controversata si in prezent face obiectul a numeroase studii. In Statele Unite ale Americii sunt in discutie proiecte de lege care vor interzice utilizarea lor in retetele cosmetice. Parabenii sunt blamati ca ar fi toxici si ca, in timp, ar influenta nivelul de estrogen. Parabenii mai pot provoca reactii alergice si dermatite de contact la persoanele sensibile.
Totodată, productia de ingrediente toxice afecteaza mediul prin contaminarea panzei freatice si a aerului.
De asemenea nu folosim parfum ci uleiuri esentile. Se stie ca parfumurile sintetice contin mari cantitati de toxine si chimicale neafisate. Provoaca iritatii ale pielii, afecteaza sistemul nervos, provoaca migrene, ameteli, hiperpigmentare, tuse violenta, voma.
Terpinol – iritant, poate cauza probleme respiratorii;
benzaldehidă – numit şi ulei amar de migdale, un narcotic-anestezic, poate afecta sistemul nervos central şi, inhalat, tensiunea arterială;
acetat-benzil – irită plămânii şi ochii, este cancerigen (a fost asociat cu cancerul pancreatic);
sulfat (laurel) de sodiu – este folosit pentru a ajuta, stimula, favoriza absorbţia celorlalte chimicale, distruge grăsimea naturală a pielii şi slăbeşte proprietatea acesteia de a reţine umezeala (utilizat în şampoane pentru proprietăţile lui de detergent), poate altera materialul genetic celular (cunoscut ca mutagen) – a fost folosit în Japonia pentru a încuraja mutaţiile bacteriale;
triclosan – foarte popular, antibacterial care, asemenea pesticidului 2,4 D, când a fost testat pe animale a fost găsit ca toxic pentru sânge, ficat şi rinichi.
Aici ar mai fi de adăugat faptul că glicerina rezultată împreună cu săpunul, în săpun de fapt, urmare a reacţiei dintre grăsimi şi soda caustică, este extrasă şi vândută pe bani buni, iar în locul ei se punealumina care induce impresia-senzaţia de umectare, în timp ce sistemul imunitar se străduieşte să îndepărteze “corpul străin” – alumina. Din curiozitate, am comparat descrierile ingredientul unui sapun commercial si un sapun fabricat de mine. 
Aici sunt ingredientele primare enumerate: 
Sapun comercial- acid seu, clorură de sodiu, pentetate pentasodium, polietilenă, pentaerythrityl, hydroxyhydrocinnamate, dioxid de titan, FD & C Blue nr.1 lac alumimum, verde oxid de crom.                                                                                                                                                             
Sapun fabricat manual - uleiuri saponificate de nucă de cocos, de palmier, de măsline,  uleiuri de aocado, de struguri, de migdale, de grau, de ricin si lista ar putea continua.                                                                                                                                        
     Unul sună ca o vrăjitoare, celalalt este ca si cum ai putea mânca din el, sunt atat de ...naturale ... şi este făcut din  produse « pământesti », produse pe care le intalnim chiar la raioanele de alimente din  multe magazine. Am găsit posibilitatea de a ma simti la fel de curata ca si cu un sapun comercial. Dar mult mai impacata deoarece stiu ca pot contribui la sanatatea colectiva, la pastrarea solului si a mediului inconjurator, la combaterea problemelor create de poluare, la prevenirea viitoarele contaminări ale mediului. Aceste lucruri sunt deosebit de importante si sunt o dovada a respectului nostru fata de natura, fata de planeta si implicit fata de noi insine si semenii nostri. Sanatatea mediului, un organism curat si mai sanatos şi o conştiinţă curată.  Pielea lucreaza la fel de mult ca si restul organelor, purificand corpul de impuritati si absorbind lumina si umezeala.

Niciun comentariu: